اشتراک ویژه ورود / ثبت نام

زندگینامه کامران وفا فیزیکدان + معرفی نظریه های علمی

زندگینامه کامران وفا فیزیکدان + معرفی نظریه های علمی

تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۴۰۱

کامران وفا یک فیزیکدان با اصالتی ایرانی آمریکایی است که به واسطه نظریه ریسمان به شهرت جهانی رسید و در این راستا به جوایز ارزشمند علمی  بسیاری دست یافت.

آقای وفا همچنین برای این که توانست در زمینه گرانش کوانتومی، نظریه میدان های کوانتومی و نظریه ریسمان را مطرح کند برنده جایزه ارزشمندی که فیزیک بنیادی نام دارد، در کالیفرنیا شد.

در حال حاضر (۱۴۰۱ شمسی) کامران وفا در دانشگاه هاروارد، به عنوان استاد تدریس می کند. کامران وفا از دانشگاه برتر آمریکا که پرینستون نام دارد، فارغ التحصیل شد و در مؤسسه فناوری ماساچوست، سطح علمی خود را گسترش داد.

در این بخش از زندگینامه افراد موفق به بررسی بیوگرافری کامران وفا خواهیم پرداخت، در ادامه با ما در سایت جادوی باور همراه باشید.

تولد و کودکی کامران وفا

کامران وفا (Kamran Vafa) در ۱ اوت ۱۹۶۰ میلادی (۱۰ مرداد ۱۳۳۹ شمسی) در شهر تهران چشم به جهان گشود.

خانواده وفا اصالتی زنجانی دارند، پدربزرگ کامران که حاج علی اکبر نام دارد از ملک داران زنجان بود و پدرش جواد، پزشک بود و در زنجان و تهران بیماران را معالجه می کرد.

کامران وفا از کودکی با علم ریاضیات آشنا بود و در تهران پس از پایان دوران ابتدایی تحصیلش به دبیرستان البرز مراجعه کرد. دبیرستان البرز در گذشته همانند مدارس تیزهوشان امروزی بود که در حال حاضر، در نزدیکی خیابان فلسطین واقع است.

کامران وفا

سفر به آمریکا و ادامه تحصیل

پس از اخذ دیپلم و پایان دوران دبیرستان کامران وفا، پدرش برای ادامه تحصیل کامران، او را به آمریکا فرستاد تا در آنجا به طور تخصصی تر در رشته ای که علاقه مند بود، تحصیل کند.

او در دبیرستان در درس های ریاضیات و فیزیک همواره بالاترین نمرات را می گرفت و از این حیث از دیگر شاگردان حاضر در کلاس برتر بود. کامران وفا سرانجام در سال ۱۹۷۷ میلادی (۱۳۵۵ شمسی) به آمریکا می رسد و در دانشگاه خصوصی (MIT/ Massachusetts Institute of Technology) توانست با استفاده از استعدادش در فیزیک، در رشته فیزیک تحصیل کند و سرانجام مدرک کارشناسی خود را از این دانشگاه دریافت کند.

اما این مدرک برای بلند پروازی های کامران وفا کافی نبود تا این که به سرپرستی دکتر ادوارد ویتن (از پژوهشگران نظریه ریسمان و از برترین فیزیک دانان و ریاضی دانان)، مدرک دکتری خود را از دانشگاه پرینستون واقع در ایالت نیوجرسی، پس از ۸ سال از ورود به آمریکا (۱۹۸۵ میلادی – ۱۳۶۳ شمسی) اخذ کرد.

استاد کامران وفا که ادوارد ویتن نام داشت، به همراه شاگرد با استعدادش در زمینه فیزیک پژوهش های زیادی انجام دادند که می توان به عنوان مثال به قضیه وفا – ویتن اشاره کرد که قضیه ای در فیزیک نظری می باشد.

قضیه وفا – ویتن چیست؟

قضیه وفا – ویتن قضیه ای می باشد که بیانگر این است که تقارن های جهانی بردار مانند عدد باریونی (عددی کوانتومی است که برای باریون ها مساوی با ۱ و برای پاد باریون ها برابر منفی یک و برای مابقی عناصر صفر می باشد) و ایزواسپین (عدد کوانتومی است که بیانگر تعداد بار های گوناگون یک ذره می باشد) نمی توانند تا وقتی که زاویه تتا به صفر مطلق برسد، شکسته شوند.

استادی دانشگاه

کامران وفا پس از اخذ مدرک دکتری و پژوهش های پیوسته ای که با ادوارد ویتن انجام داد، به دانشگاه هاروارد رفت تا به عضویت این دانشگاه درآید.

در این مدت کامران وفا در مقام استادیاری، به امورات کاوشی خود می پرداخت. او پس از مدتی توانست یک کرسی را به نام خود کسب کند تا سال ۱۹۸۹ میلادی (۱۳۶۷ شمسی) که مقام سینیور (کرسی ارشد) به وی پیشنهاد شد و در حال حاضر نیز در این مقام فعالیت می کند.

کامران وفا سرانجام مقام استاد تمامی را در سال ۲۰۰۳ میلادی (۱۳۸۲ شمسی) کسب کرد تا کرسی ویلیام دانر را از آن خود کند.

دوره آموزشی تکامل درونی بروس لیپتون

نظریه ریسمان

برجسته ترین کاوش کامران وفا در فیزیک، نظریه ریسمان است که رابطه بین هندسه و ذرات ریز اتم ها که کوانتوم نام دارند، با ماهیت گرانش کوانتومی را مورد بررسی قرار می دهد.

او دریافت که انتروپی سیاهچاله از قوانین ترمودینامیک پیروی می کند و مقدار انتروپی است که برای یک سیاهچاله باید از دیدگاه خارج در نظر گرفت.

اما روش ریسمان بر اساس یک موج منزوی خود تقویت کننده با سرعتی ثابت است که توانایی حفظ شکل خود را دارد، بیان شده است. این موج سالیتون نام دارد و این کاوش به عنوان “مهندسی هندسی نظریه های میدان کوانتومی” معرفی شد.

یکی از شاخه های نظریه ریسمان که گسترش یافته ای نظریه است، ایجاد خلا جدیدی را به محققان می داد که “نظریه اف” نام دارد.

تحقیقات دیگر کامران جوان در زمینه گسترش نظریه ریسمان، فهمیدن تقارن آیینهای و ساخت و مدار خمینه (فضای توپولوژی است که در هریک از نقاط وضعیتی شبیه به فضای اقلیدسی دارد) است.

مهم ترین جوایز کامران وفا

کامران وفا در مراسم اهدا جایزه مصطفی 2021

کامران وفا یکی از برترین فیزیکدانان ایرانی است که به واسطه تحقیقات و پروژه های علمی اش، جوایز زیادی را آز آن خود کرده است که یکی از این جوایز، جایزه “محقق جوان” را از ریاست جمهوری آمریکا در سال ۱۹۸۹ میلادی (۱۳۶۸ شمسی) دریافت کرد.

کامران وفا جایزه ارزشمند دیگری که به افتخار بازرگان بزرگ آمریکایی آلفرد پی اسلون نام گذاری شده است را در سال ۱۹۸۹ میلادی (۱۳۶۸ شمسی) را با عنوان آلفرد پی اسلون دریافت کرد و پس از آن جایزه بنیاد پاکار را در همان سال کسب کرد.

تحقیقات پیوسته کامران وفا از او فردی عالم و صاحب نظر ساخت تا به عضویت فرهنگستان علوم آمریکا درآید و در حوزه علوم هنر نیز صاحب نظر باشد. کسب جایزه نوبل AMS لئونارد ایسنبود که در حوزه فیزیک و ریاضیات بود از دیگر جوایزی بود که پس از عضویت به فرهنگستان علوم آمریکا به او عطا شد.

اما مهم ترین جایزه ای که کامران وفا در این سال کسب کرد، جایزه دیراک بود که از مرکز بین المللی فیزیک نظری به او تقدیم شد.

از دیگر جوایز مهم کامران وفا در زمینه ریاضیات، می توان به کسب جایزه دنی هاینمن در سال ۲۰۱۶ میلادی (۱۳۹۵ شمسی) اشاره کرد. در همان سال آقای وفا جایزه ۳ میلیون دلاری پیشگامان علم را به همراه اندرو اشترومینگر و جوزف پلچینسکی کسب کرد.

در مراسمی که در ناسا، در سال ۲۰۱۶ میلادی (اوایل ۱۳۹۶ شمسی) برگزار شد، کامران وفا جایزه فیزیک بنیادی را در حالی کسب کرد که در مراسم ناسا، فیزیکدان ایرانی و استاد دانشگاه هاروارد خوانده شد.

یکی از مهم ترین جوایزی که کامران وفا موفق به کسب آن شد، جایزه مصطفی بود. جایزه مصطفی هر دو سال برگزار می شود و به دانشمند برتر دنیای اسلام تقدیم می شود که کامران وفا در سال ۲۰۲۱ میلادی (۱۴۰۰ شمسی) موفق به کسب آن شد.

کامران وفا و استیون هاوکینگ

کامران وفا و استیون هاوکینگ

کامران وفا یک مهمانی مجلل در خانه شخصی اش برای تقدیر از استیون هاوکینگ یکی از بزرگترین فیزیکدانان جهان ترتیب داد. در این مهمانی ۷۰ نفر دانشمندان بزرگی مانند: استیون هاوکینگ، پروفسور فیزیک گویل ای یورک، سوبیر ساچدف، هرچل اسمیت و پروفسور دانر حضور داشتند. 

در این مهمانی یک شام مجلل از کباب و سایر غذاهای لذیذ ایرانی، آهنگ های محلی سنتی ایرانی و یک «کیک سیاه چاله» تدارک دیده شده بود.

همچنین کامران وفا خاطراتش از ایران را در این مهمانی بازگو کرد که باعث شد استیون هاوکینگ نیز درباره سفر خود در سال ۱۹۶۲ میلادی (۱۳۴۱ شمسی) به ایران صحبت کند:

هاوکینگ پس از گذراندن دوره لیسانس خود در دانشگاه کالج آکسفورد، به کمک یک کمک هزینه کوچک خود را برای سفر به ایران آماده کرد. هاوکینگ و همراهش که یکی از دانشجویان دانشگاه آکسفورد بود، با قطار به استانبول و سپس با اتوبوس به تبریز رفتند. از تبریز نیز راهی پایتخت ایران یعنی تهران شدند.

استیون هاوکینگ گفت: در راه تهران، ما گرفتار زلزله بوئین زهرا شدیم، زمین‌ لرزه عظیم ۷.۱ ریشتر که بیش از ۱۲۰۰۰ نفر را کشت. ما نیز نزدیک به مرکز زمین لرزه بودیم، اما به دلیل بیماری و اتوبوسی که در جاده های ناهموار ایران می چرخید، متوجه این زلزله نشدم. چند روز بعد به یک اسهال خونی شدید دچار شدم و چند دنده من بخاطر جابجایی های اتوبوس دچار شکستگی شدند. در این سفر از مراکز توریستی و طبیعت های زیبای ایران مانند کویر لوت بازدید کردم، ایران بسیار کشور زیبا و با اصالتی است.

زندگی شخصی کامران وفا

کامران وفا و خانواده

کامران وفا گرچه آمریکا زندگی می کند ولی حس میهن دوستی او باعث شد تا بار ها به ایران سفر کند و آخرین سفر ایشان به ایران به ۲۸ مهر سال ۱۴۰۰ شمسی بر میگردد و در این سفر برای دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، سخنرانی کرد.

پروفسور کامران وفا یک همسر و سه پسر دارد که ازدواج او با همسرش به سال ۱۹۶۸ میلادی (۱۳۴۶ شمسی) بر میگردد. فرزندان او به ترتیب فرزان، کیان و نیکان نام دارند.

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2015 © تمامی حقوق این سایت متعلق به جادوی باور است.
Whatsapp
phone