اشتراک ویژه ورود / ثبت نام

زندگینامه پروین اعتصامی شاعر بزرگ پارسی + عکس

زندگینامه پروین اعتصامی شاعر بزرگ پارسی + عکس

تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۴۰۱

احتمالا با پرسیدن این سوال که یک شاعر زن ایرانی نام ببرید شما ذهنتان به سمت پروین اعتصامی خواهد رفت. این شاعر زن پر آوازه ایرانی به مناظره سرایی مشهور است. شعر های این شاعره در قطعه های مختلفی سراییده شده است.

در این بخش از زندگینامه افراد موفق قصد داریم به بررسی کامل بیوگرافی پروین اعتصامی بپردازیم، پس در ادامه با ما در سایت جادوی باور همراه باشید.

دوران کودکی پروین اعتصامی

جوانی پروین اعتصامی

پروین اعتصامی با نام اصلی رخشنده اعتصامی در خانواده ای اهل ادب در  ۲۵ اسفند ۱۲۸۵ در تبریز  چشم به جهان گشود. پدرش یوسف اعتصامی، از شاعران و مترجمان معاصر ایرانی بود. که در شکل‌گیری شخصیت هنری و ادبی پروین و گرایش او به سراییدن شعر نقش مهمی داشت.

مادر وی اختر الملوک اعتصامی دختر عبدالحسین مقدّم العداله، از شاعران دورهٔ قاجاریه و متخلص به شوری بخشایشی (اهل شهر بخشایش در آذربایجان شرقی) بود. پروین شاعر زن ایرانی است که از او با عنوان «مشهورترین شاعر زن ایران» یاد می‌شود.

پدرِ پروین به زبان فارسی، انگلیسی و عربی مسلط بود. از همین رو سعی کرد این زبان ها را از دوران کودکی به فرزندش پروین بیاموزد. پروین که به ادبیات علاقه نشان میداد از همان کودکی شروع کرد به سرودن شعر. خانواده‌ او در سال ۱۲۹۱ هنگامی که پروین ۶ سال بیشتر نداشت از تبریز به تهران مهاجرت کردند.

همین مهاجرت موجب شد تا پروین از کودکی با مشروطه ‌خواهان و چهره های فرهنگی آشنا شود. وی ادبیات را در کنار اساتید بزرگی همچون پدرش و دهخدا و ملک‌الشعرای بهار آموخت.

جوانی و تحصیل

او در مدرسه آمریکایی ایران کلیسا تحصیل کرد و در سال ۱۳۰۳ از همانجا فارغ التحصیل شد.

پروین اعتصامی در تمام سال‌ های تحصیلی اش جزو دانش ‌آموزان ممتاز بود. وی در همان مدرسه در حین تحصیلش به تدریس زبان و ادبیات انگلیسی می پرداخت.

او در ‌زمان تحصیل نیز، شعر می‌ سرود. این استعداد پروین اعتصامی در سرودن شعر از کودکی و تمرینات پدرش آغاز شد.

پدرش در کودکی اشعاری از حافظ و سعدی را برای او می خواند و از او می خواست تا با تغییر قافیه آن ها، شعر دیگری بسراید؛  یا وزن آن را عوض کند تا در سرودن شعر تجربه کسب کند.

همچنین گاهی پدرش قطعه ‌هایی لطیف و زیبا از کتاب های خارجی به زبان های انگلیسی، فرانسوی، ترکی و عربی بر می گزید و پس از ترجمه آن ها به فارسی، آن ها را به پروین میداد و او را تشویق می‌کرد تا آن را به صورت شعر پارسی درآورد. یک نمونه از این کارها، ترجمه شعر «قطرات سه‌گانه» از تریللو شاعر ایتالیایی توسط یوسف اعتصامی بود. که همان سال آن را در مجله بهار چاپ کرد. سپس دخترش پروین شعر «گوهر و اشک» را با الهام از این سروده، سرود.

پروین اعتصامی در کنار محمدرضا شاه پهلوی

سبک سروده های پروین اعتصامی

معروف ترین کتاب پروین اعتصامی دیوان اوست. که شامل ۲۳۸ قطعه شعر می ‌باشد. که از آن بین ۶۵ قطعه به صورت مناظره بین دو شخصیت است. قالب اکثر اشعار پروین اعتصامی قطعات ادبی است. تقریبا همه آن ها مضامین اجتماعی را با دیده‌ی انتقادی به تصویر می کشد.

در میان اشعار پروین اعتصامی، تعداد کثیری از شعر به صورت مناظره میان حیوانات، اشیاء و گیاهان سروده شده است. مضمون و پیام اشعار او بیشتر نصیحت‌ های اخلاقی، غنیمت شمردن وقت و فرصت ‌ها، ناپایداری دنیا و انتقاد از ظلم و ستم به مظلومان و ضعیفان است.

پروین در شعر هایش از سبک شعرای بزرگ معاصر و قبل خود نیز استفاده کرده است.

ملک ‌الشعرای بهار در مقدمه ی دیوان او می ‌نوشته است:

این دیوان ترکیبی از دو سبک و شیوه ی لفظی و معنوی آمیخته با سبکی مستقل است. یکی از آن دو شیوه خراسان است. که مخصوص استاد ناصر خسرو قبادیانی است. دیگر شیوه او سبک شعرای عراق و فارس است. که به طور ویژه شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی علیه الرحمه از آن بهره می گرفت. از حیث معانی و مضمون هم چیزی بین افکار و خیالات حکما و عرفای بزرگ است. این سبک، شیوه و مضمون مخصوص اعتصامی، سبک و اسلوبی مستقل است که مخصوص عصر امروز است. بیشتر پیرو حقیقت جویی و تجسم معانی است. در مجموع این سیاق ترکیب شده و شیوه ‌ای بدیع و فاضلانه تولید کرده است.

تقسیم بندی اشعار

پروین اعتصامی

اشعار پروین را به طور کلی می ‌توان به دو دسته تقسیم کرد:

دسته اول که به آن سبک خراسانی گفته شده است. و در برگیرنده اندرز و نصیحت است. و بیشتر به اشعار ناصر خسرو شباهت دارد.

دسته دوم اشعاری است که به سبک عراقی معروف است. و بیشتر جنبه داستانی (به ویژه از نوع مناظره ) دارد. و به سبک شعر  شاعر بزرگ سعدی نزدیک است. این دسته از اشعار پروین بسیار شهرت یافته اند.

زندگی شخصی

کتاب صوتی آرزوی تو دستور توست اثر کوین ترودو

پروین اعتصامی در نوزدهم تیر ماه سال ۱۳۱۳ با  یکی از فامیل های پدری اش (پسر عموی پدرش) «فضل الله اعتصامی» ازدواج کرد. چهار ماه بعد از عقد و ازدواجشان برای زندگی به کرمانشاه رفتند و در آنجا اقامت یافتند.

فضل الله اعتصامی از افسران شهربانی بود. که در هنگام ازدواج با پروین رئیس شهربانی کرمانشاه شد. اما این زندگی به طول نیجامید. پروین تنها پس از دو ماه زندگی با همسرش، به دلیل اختلافات روحی و اخلاقی که با یکدیگر داشتند، با گذشتن از مهریه ‌اش و بصورت توافقی در مرداد ماه ۱۳۱۴ جدا شد.

علت این جدایی مغایرت داشتن اخلاق نظامی و خشک همسر پروین با روحیه شاعرانه و لطیف پروین بود. او پس از جدایی از همسر، مدتی به کتابداری در کتابخانه ی دانشسرای عالی مشغول بود. 

درگذشت پروین اعتصامی

مزار پروین اعتصامی

این شاعره گرانقدر سر انجام در پانزدهم فروردین ۱۳۲۰ شمسی  و در سن ۳۵ سالگی به علت ابتلا به حصبه درگذشت. پیکر او نیز در حرم فاطمه معصومه در قم در مقبرهٔ خانوادگیشان به خاک سپرده شد.

شعر زیبایی که روی سنگ قبر پروین اعتصامی حک شده است، عبارت زیر میباشد:

اینکه خاک سیه اش بالین است … اختر چرخ ادب پروین است

گر چه جز تلخی ز ایام ندید … هر چه خواهی سخن اش شیرین است

صاحب آن همه گفتار امروز … سائل فاتحه و یاسین است

دوستان به که ز وی یاد کنند … دل بی دوست دلی غمگین است

خاک در دیده بسی جان فرساست … سنگ بر سینه بسی سنگین است

بیند این بستر و عبرت گیرد … هر که را چشم حقیقت بین است

هر که باشی و ز هر جا برسی … آخرین منزل هستی این است

آدمی هر چه توانگر باشد … چون بدین نقطه رسید مسکین است

اندر آنجا که قضا حمله کند … چاره تسلیم و ادب تمکین است

زادن و کشتن و پنهان کردن … دهر را رسم و ره دیرین است

خرم آنکس که در این محنت گاه … خاطری را سبب تسکین است

 

دیدگاه‌ها

8 پاسخ به “زندگینامه پروین اعتصامی شاعر بزرگ پارسی + عکس”

  1. پروین گفت:

    خیلی عالی بود ممنون از سایتش

  2. پروین گفت:

    شعر ترکی هم گفته؟؟؟ اگه بگه بهتره

  3. دانلود گفت:

    اری حرف تمام شما درست است

  4. آی پارا گفت:

    پروین اعتصامی به زبان ترکی یعنی زبان مادری خودش هم شعر سروده است …

  5. محسن نورائی گفت:

    سلام به شما هموطن
    بنده حدود ۲۰ سال پیش که عموم مردم نمیدانستند که فایل pdf یعنی چی، کتاب مرحومه پروین اعتصامی را به صورت الکترونیک درآوردم.
    از خصوصیات این کتاب اینست که میتوان جستجو را در کل کتاب انجام داد. متاسفانه این قطعه شعر را به ایشان و به دروغ منتسب کرده اند. از شما خواهش میکنم که من بعد شعر یا اشعاری را بدون آگاهی به کسی نسبت ندهید. متشکرم

  6. بهبود گفت:

    واقعا صد حیف عمر کوتاهی داشتند ایشان .خداوند بیامرزد به امید روزهایی‌که باز هم این خاک عزیز به اون روز های اوج در تعلیم و تربیت فرزندانمان برسد که شعرایی همچون پروین اعتصامی بپروراند

  7. کاربر 25777 گفت:

    چه زندگی کوتاهی متاسف شدم بخاطر جامعه ادبیات ایران که چنین شخص ارزشمندی رو در سنین پایین درحالیکه میتونست تا سالها برای ایرانیان ادبیات شیرین فارسی بسازد از دست داده

  8. کاربر 22845 گفت:

    حتی اگر پروین اعتصامی رو نمیشناسید و اشعارش رو نخوندید پیشنهاد میکنم در مورد چند بیت شعری که در ادامه از ایشون براتون مینویسم تفکر کنید:
    واعظی پرسید از فرزند خویش
    هیچ میدانی مسلمانی به چیست؟
    صدق و بی آزاری و خدمت به خلق
    هم عبادت، هم کلید زندگیست
    گفت: زین معیار اندر شهرما،
    یک مسلمان است آن هم ارمنیست!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2015 © تمامی حقوق این سایت متعلق به جادوی باور است.
Whatsapp
phone