اشتراک ویژه ورود / ثبت نام

تعریف مراقبه و فواید بیشمار مراقبه

تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۴۰۱

مراقبه یک روش آرام سازی ذهن و بدن است. این روزها به لطف پیشرفت تکنولوژی آسایش زیادی به زندگی انسانها آمده اما آرامش رفته رفته در روزمرگی ها کم رنگ شده و جای خود را به تنش و سردرگمی می دهد.

این روزها در مورد مراقبه صحبت های زیادی شنیده می شود اما چرا فقط مردم شنونده هستند و تایید هم می کنند اما چرا اغلب انسانها این تکنیک طلایی را انجام نمی دهند؟

تقریبا نود درصد از انسانها دوست دارند که با کمک عوامل بیرونی و محیطی به آنچه که می خواهند دست یابند اما نمی خواهند که توسط یک نیروی درونی و یک تکنیک قوی، بدن و ذهن خود را متمرکز کرده و سلامتی و شفا یا هر چیز دیگر را به بدن بیاورند.

شاید به نظر برخی مراقبه کمی سخت بیاید اما فقط اگر چند روز تمرین های مراقبه را انجام دهید به شدت به تاثیرات مثبت این تکنیک ایمان پیدا می کنید. 

ما در این مقاله از سایت جادوی باور سعی داریم که مراقبه را تعریف کرده و فواید و نحوه انجام مراقبه را به شما عزیزان بگوییم با ما همراه باشید تا در مورد مراقبه بیشتر مطالعه کنیم.

مراقبه چیست

مراقبه از زمان های بسیار قدم وجود داشته است. یک تکنیک برای آرام سازی ذهن می باشد که حتی در ادیان مختلف به صورت آیین های متفاوتی آن را انجام می دهند. 

مراقبه تغییر حالات احساسی انسان و رسیدن به مرحله آلفای ذهنی است که در آن به صورت غیر مستقیم بر ضمیرناخودآگاه تاثیر مثبت گذاشته می شود.

در مراقبه همه چیز به صورت هوشیار و آگاهانه صورت می گیرد تنفس آگاهانه و گوش کردن به صدای دم و بازدم، شمردن آگاهانه و غیره.

در هر یک از انواع مراقبه ها شما به یک حالت خوشایندی از رضایت درونی می رسید و آرامش تماما ذهن، بدن و روح شما را در بر می گیرد.

حتی کسانی که مراقبه های طولانی مدت انجام می دهند به درجه ای از عرفان می رسند و مراحل کمال و تعالی را طی می کنند.

وقتی محرک های بیرونی حذف شوند و انسان به بی ذهنی برسد بین بدن و ذهن هماهنگی ایجاد شده و همسو با یکدیگر قرار می گیرند و دیگر هیچ مانعی بین این دو وجود ندارد بدن می تواند ذهن را آرام کند و برعکس.

همچنین می توان به صورت آگاهانه به ذهن باورهای مثبت را انتقال داد.

آموزش مراقبه

در صورتیکه نیاز به آموزش مراقبه دارید میتوانید از فایل های صوتی آماده که مناسب هستند شروع کنید.

هدف مراقبه چیست

هدف از انجام مراقبه تشویق حالت افزایش تمرکز و آگاهی نسبت به امور درونی و بیرونی انسان است. که می تواند یک تمررین برای تغییر هوشیاری و تغییر در باورهای مخرب ذهنی باشد.

مراقبه فواید بسیاری در  داشتن یک سبک زندگی سالم و بهزیستی انسان دارد. در نگاه اول شاید مراقبه برای مقاصد مذهبی و معنوی به نظر می رسید اما به مرور زمان محققین و دانشمندان متوجه شدند که مراقبه را برای تسلط بر تمامی امور زندگی می توان به کار برد.

دو نوع مراقبه وجود دارد و در هر کدام هدف های مربوط به خود را دنبال می کنند.

مراقبه متمرکز که شما باید فقط روی یک چیز تمرکز کنید و به هیچ چیز دیگر توجهی نکنید مانند تمرکز روی اعداد یا یک شمع یا تمرکز روی تنفس حتی می توانید بر روی یک کلمه یا صوت مثل مانترا تمرکز کنید. از این طریق می توانید به بی ذهنی برسید و آرامش را به سمت خود جذب کنید.

مراقبه ذهن آگاهی که در آن شما به صورت آگاهانه بر روی امور خود توجه می کنید به تصویرسازی می پردازید و حواس پنجگانه خود را کاملا درگیر می کنید. شما آگاهانه خودتان را می پذیرید و در لحظه اکنون به سر می برید.

به طور کلی هدف از مراقبه رسیدن به یک حالت روانی و ذهنی پایدار و آرام است که طولانی مدت بوده و می تواند تسلط ذهن بر تمامی مسائل زندگی را شامل شود.

تاریخچه مراقبه

تاریخچه مراقبه

مراقبه را یک سنت دیرینه می دانند که وجود آن را بیش از ۱۵۰ هزار سال قبل می دانند. ادیان شرقی مانند هندو ها و بودایی ها روش های مراقبه را از دیر باز انجام می دادند. اغلب تمرین ها و روش های مراقبه ریشه ی شرقی دارند.

در مراقبه با تمرکز و توجه دهنی و آزاد کردن انرژی چاکرا، جسم و روح به آرامش رسیده و بدن و ذهن می توانند توانایی کنترل انرژی چاکرا را بر عهده بگیرند.

بودا، لائوزی، و دوشو از جمله پیشگامان مراقبه بوده اند و آنها به بسط و گسترش مراقبه پرداختند و مردم جهان را با فواید آن آشنا کردند. نکته ای که در مراقبه وجود دارد رسیدن به خودشناسی است.

خلسه را در درون خود بیابید. آن بیرون نیست. در درونی ترین شکوفایی شماست. آنی که دنبالش میگردی تو هستی. 

اوشو

مراقبه چگونه عمل می کند

دانشمندان و محققین در مورد مراقبه و عملکرد آن بر روی مغز آزمایش هایی را روی افراد انجام دادند. در هنگام مراقبه فعالیت مغز کم می شود به نوعی می توان گفت مغز از فکر خالی شده و به سکوت می رسد.

پردازیش اطلاعات متوقف می شود و سطح امواج بتا پایین می آید. هنگام مراقبه بخشی از مغز که مربوط به استدلال و برنامه ریزی است خاموش می شود که نام این قسمت از مغز بخش لوب پیشانی است.

فعالیت بخش لوب آهیانه نیز که مسئول جهت یابی زمان و فضا است نیز کاهش می یابد. بخش تالاموس مغز که عواطف و احساسات را پردازش می کند، از ورود سیگنالها به سمت مغز جلوگیری می کند.

به طور کلی ورودی های مغز کاهش میابد. مغز کاملا در سکوت و سکون قرار می گیرد. مراقبه می تواند شدت سیگنالهایی که به مغز وارد می شود تا اطلاعات را به نقاط مختلف بدن برساند کاهش دهد.

در چنین شرایطی با تکرار مراقبه ذهن به مرحله آلفا نزدیک می شود سطح هوشیاری پایین می آید. مقاومت های ذهنی از بین می روند و بدن و ذهن وارد خلسه ای شیرین می شوند و تجربه ای لذت بخش برای فرد ایجاد می شود.

فواید مراقبه

فواید مراقبه

در ادامه میتوانید فواید مراقبه و مدیتیشن را بخوانید. 

۱ – کاهش استرس و اضطراب

زمانی که به مراقبه می پردازید تنفس و میزان جریان خون در بدن تنظیم می شود و رفته رفته استرس و اضطراب جای خود را به آرامش می دهد. هنگام مراقبه سطح هوشیاری و ارتباطات عصبی مغز با بدن ضعیف می شود.

در حالت عادی شما به تمامی تجربیات تلخ و شیرین خود فکر می کنید و حسی مشابه همان فکر در شما ایجاد می شود اما هنگام مراقبه سطح فرکانس های ذهنی پایین می آید و دیگر پیامها به مغز فرستاده و گرفته نمی شود بنابراین دیگر فکری وجود ندارد و فرد به بی ذهنی رسیده بنابراین استرس و اضطراب نیز از بین می رود.

۲ – فایده مراقبه و تعادل و تمرکز در امورات زندگی

وقتی آرامش تمامی ابعاد زندگی شما را در بر گرفته باشد به خوبی می توانید در همه امور زندگی، چه در خانه و چه در محیط کار تعادل ایجاد کنید و بر روی مهم ترین تصمیمات زندگی به خوبی تمرکز می کنید هیچ عامل خارجی نمی تواند تمرکز ذهنی شما را بر هم بزند و شما کاملا مسلط بر همه کارهای خود هستید.

۳ – رسیدن به خودشناسی

یکی از مهمترین فواید مراقبه رسیدن به خودشناسی است همه انسانها هدف ها و خواسته هایی دارند. تمامی آرزوهای انسانها برای داشتن رضایت از زندگی است وقتی به مراقبه می پردازید در واقع با دنیای درونی خود بدون واسطه ارتباط برقرار می کنید و به خودتان نزدیک می شوید به چرایی حالات احساسی و رفتاری خود پی می برید. خودتان را بهتر می شناسید به این آگاهی می رسید که باید خودتان را ابتدا بپذیرید و خودتان را بی قید و شرط دوست داشته باشید سپس به تغییر عملکردها و تغییر جهت افکارتان در  زندگی بپردازید.

۴ – فواید مراقبه برای کاهش افسردگی

ریشه تمامی بیماری های روحی و روانی از اندیشه های مسموم و تنش های فکری صورت می گیرد وقتی فرد به مراقبه می پردازد ذهن کاملا خالی شده و در یک خلاء قرار می گیرد و به هیچ کس، هیچ زمان و هیچ مکان تبدیل می شود وقتی ذهن تُهی از هر فکری باشد این یعنی در لحظه حال زندگی کردن بنابراین دیگر فکری باقی نمی ماند که فرد بخواهد دچار رنج و ناامیدی و اختلالات روان شود. 

۵ – فواید مراقبه برای خودآگاهی

با مراقبه شما به درک عمیقی از خود می رسید مراقبه به شما کمک می کند که بهترین خودتان تبدیل شوید زیرا می توانید تواناییها و مهارت هایی که حتی خودتان هم از آنها خبر نداشته اید را شناسایی کرده و استعدادهای پنهان را شکوفا کنید.

به عنوان مثال انجام مراقبه کودک درون شما را وارد دنیای درونی کرده و می توانید به خوبی با خودتان ارتباط برقرار کنید و به تمامی جوابهایی که در مورد زندگیتان می خواهید بدانید، برسید.

۶ – تقویت حافظ از فواید مراقبه

یکی از چیزهایی که این روزها برای خیلی افراد حتی در سنین پایین اتفاق افتاده است عدم تمرکز و عدم توانایی حافظه است. مراقبه می تواند بر روی تقویت حافظه شما کار کند و حافظه را قوی می کند. زیرا ذهن را برنامه ریزی مجدد کرده و افکار و باورهای منفی و مخرب را حذف می کند و به جای آنها انرژی مثبت را وارد می کند بنابراین آشغالهای ذهنی پاک شده و حافظه قوی می شود.

۷ – روابط شما بهبود پیدا می کند

همه چیز با آرامش امکان پذیر است وقتی به مراقبه می پردازید یاد می گیرید که بدون قید و شرط دیگران را دوست داشته باشید دست از مبارزه و جنگ و جدال با اطرافیان بر می دارید. فقط به آنها عشق می ورزید به مرور زمان وقتی آنها می بینند که شما چقدر تغییر کرده اید رفتار آنها نیز با شما تغییر می کند. بهبودی روابط حتی در محیط کار نیز به وجود می آید و همکارانتان شما را یک عضو مهم و دوست داشتنی می دانند.

۸ – مراقبه درد را می تواند کنترل کند

یکی از فواید مهم مراقبه کنترل و کاهش دردهای عضلانی است وقتی شما در حال انجام یک مراقبه متمرکز هستید تمامی حواس و توجه خود را به تنفس یا اعداد یا یک مانترا داده اید. شما به سیستم مغز فرمان داده اید که تحت کنترل شما باشد و فقط به آنچه که شما متمرکز هستید، توجه کند بنابراین دقت و تمرکز از روی درد برداشته می شود و بدن آهسته آهسته با تکرار مراقبه می تواند بهبودی خود را به دست آورد.

۹ – حجم ماده خاکستری مغز افزایش می یابد

تحقیقات نشان داده کسانی که طولانی مدت مراقبه انجام می دهند حجم ماده خاکستری بیشتری در سرتاسر مغز دارند. در چنین شرایطی پردازش اطلاعات از نظر احساسی و عاطفی همچنین افزایش تمرکز، عملکردی صحیح و درست خواهند داشت.

۱۰ – سطح سروتونین را افزایش می دهد

سروتونین یک ماده شیمیایی و جاری کننده احساس خوب است که در سلول های عصبی تولید می شود و به عنوان یک تثبیت کننده خلق و خوی طبیعی عمل می کند. مراقبه سطح سروتونین را افزایش می دهد و مانند یک ضد افسردگی و شادی آفرین عمل می کند.

اصول کاربردی در مراقبه

مراقبه در مواقع و لحظاتی که اضطراب و استرس تمامی زندگی فرد را در بر گرفته و تنش ها اجازه تصمیم گیری منطقی و درست را نمی دهند کاربرد دارد حتی در لحظات عادی نیز می توان از مراقبه استفاده کرد برای اینکه انرژی و نشاط بدن و ذهن را افزایش داد.

عدم آگاهی و ترس نسبت به آینده و اتفاقات منفی گذشته می تواند فرد را دچار سردرگمی و بهانه تراشی نسبت به زندگی کند اما مراقبه تمرکز حواس ایجاد می کند و آرامش را به زندگی می آورد.

اسپرینگ واشام می گوید:

مراقبه به افراد کمک می‌کند دکمه مکث را بزنند و به آن‌ها کمک می‌کند در یک لحظه خاص حضور بیشتری داشته باشند.

این بدان معناست که انسان با تمرین مراقبه می تواند کاملا در لحظه حال قرار بگیرد و از هر ترسی نسبت به آینده و اتفاقات تلخ گذشته رها شود.

نحوه انجام تمرینات مراقبه

نحوه انجام تمرینات مراقبه

ابتدا یک لباس راحت بر تن کنید و در جایی آرام و ساکت قرار بگیرید می توانید چهارزانو بنشینید یا دراز بکشید یا بر روی صندلی بنشینید. کمر و ستون فقرات باید صاف و در امتداد هم باشند.

به یک نقطه خیره شوید و تمامی آگاهی و توجه خود را به تنفستان بدهید به دم و بازدم. یا می توانید یک مانترا را انتخاب کرده و صوت آن را بگویید یا اعداد را بشمارید در هر صورت کاملا تمامی حواس خود را متمرکز کنید. هم زمان نفس های عمیق هم بکشید.

چشمان خود را ببندید. تماما به خودتان رجوع کنید و با خودتان ارتباط برقرار کنید.

تمامی نقاط بدن را یک به یک سلول به سلول آرام کنید و آرام سازی را از نوک انگشتان پا تا فرق سر انجام دهید. با بدنتان هماهنگ شوید و سعی کنید آرامش عمیق را به درون خود راه دهید.

تصویر سازی را در این مرحله شروع کنید می توانید هر تصویر خوشایندی را در ذهن بیاورید مثلا تصویر یک خواسته یا هدفی که دارید باید به گونه ای تصور کنید که گویی آنچه که می خواهید را هم اکنون دارید.

شما در این مراقبه آگاهانه یک تصویر را دنبال می کنید نقش تصویری که خودتان دوست دارید آن را در زندگیتان خلق کنید.

اما در مراقبه متمرکز فقط بر روی تنفس، اعداد، مانترا یا حتی یک شیء متمرکز می شوید و فقط به آن توجه می کنید.

می توانید از فایل های صوتی مراقبه نیز استفاده کنید این فایل های صوتی می توانند شما را سریع تر وارد خلسه کنند. در این فایل ها تصویرسازی و تجسم خلاق شما را وارد لحظه اکنون و نشاط آوری می کند که به شما کمک می کند ذهنتان مجددا برنامه ریزی شود.

جمع بندی

عملکرد ذهن این است که از فکری به فکر دیگر برود هیچ گاه ذهن خالی نمی ماند برای همین اگر افکارمان را سامان دهی نکنیم سرگردان می شویم. نشخوارهای فکری سبب ایجاد نگرانی هایی در مورد گذشته و آینده می شود.

لحظه حال از دست می رود که همراه آن شادی و نشاط نیز دور می شود. اما مراقبه می تواند افکار را منسجم کند و درک و احساسات ذهنی را تغییر دهد. 

شروع شما می تواند تمرینات ساده مراقبه باشد که از سه دقیقه شروع می شود و در نهایت به بیست دقیقه می رسد.

با تکرار تمرینات مراقبه به مرور زمان متوجه تغییرات مثبتی که در ذهن و بدن و محیط پیرامون شده است، می شوید. شما یک زندگی شگفت انگیز و عالی را برای خود رقم زده اید.

دیدگاه‌ها

4 پاسخ به “تعریف مراقبه و فواید بیشمار مراقبه”

  1. کاربر 25423 گفت:

    مدیتیشن عالیه

  2. کاربر 25423 گفت:

    من سابقه چندین سال مراقبه و مدیتیشن دارم واقعا تجربه عالی ای هستش و انجام مراقبه ارامش عمیق ب انسان میدهد.

  3. کاربر 25777 گفت:

    بهترین کتابی که خوندم برای مراقبه کتاب ماورا طبیعی شدن جو دیسپنزاست

  4. کاربر 7764 گفت:

    سلام ایا میشود مراقبه های بیشتر وکاربدی تر وبرای موارد خاص را هم معرفی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2015 © تمامی حقوق این سایت متعلق به جادوی باور است.
Whatsapp
phone